Az Alföld Pannóniában

Az idén újjászerveződő szerkesztőség egyik fontos célkitűzése az volt, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően rendszeressé váljanak a közönségtalálkozók és lapszámbemutatók. E terv megvalósítása lehetetlen volna anélkül a figyelmesség nélkül, amely a különböző szervezetek, orgánumok meghívásaiban nyilvánul meg, és amiért hálánkat ezúton is szeretnénk kifejezni. Idén a debreceni bemutatókon túl Kolozsvárra, Újvidékre és Hajdúböszörménybe jutottunk el, a minap pedig Veszprémben volt szerencsénk vendégeskedni.

S valóban megbecsült vendégnek érezhettük magunkat, hiszen a házigazdák – a Sziveri János Intézet, illetve a Pannon Egyetem részéről – nagy szeretettel fogadtak, s kifogástalan körülményeket biztosítottak számunkra, Pintér Viktória ügyintézőnek köszönhetően egészen a korai kapcsolatfelvételtől kezdve. Az egyetem Szitár Katalin termében rendezett lapbemutatón Szirák Péter főszerkesztő, Herczeg Ákos és Lapis József szerkesztők vettek részt, s Herczeg-Szép Szilvia szerkesztőségi titkár is a csapattal tartott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az est moderátora Ladányi István volt, s a remek kérdések nyomán igyekeztünk elgondolkodni és beszélni – egyebek mellett – arról, hogy mi az oka az Alföld évtizedek óta meglévő stabilitásának, mi jelenti a lap hátterét és szellemi bázisát, hogyan folyik a szerkesztői munka, melyek a tematikus lapszámok készítésének előnyei és hátrányai, milyen hagyománya és jövője van a folyóiratban a világirodalomnak, miképpen tartunk kapcsolatot a határon túli irodalmárokkal, vannak-e emblematikus szerzői a lapnak, és várható-e a közeljövőben arculatváltozás.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szünet nélkül tartott rendezvényen ezután a – mint jól tudjuk – debreceni gyökerekkel bíró, az Alföld törzsszerzőjének számító Térey Jánost kérdezte előbb Szirák Péter, de a beszélgetésbe előbb a moderátor, majd a jelenlévő szerkesztők és a közönség tagjai is bekapcsolódtak. Szó esett többek között a szerző Debrecenhez, Budapesthez és Veszprémhez fűződő viszonyáról, a költeményekről és a verses regényekről, az éppen készülőben lévő prózai műről, alkotói módszerekről, végül Térey János legújabb verseiből is fölolvasott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bízunk benne, hogy az eseményt részvételükkel megtisztelő érdeklődők érdekesnek és hasznosnak érezték a közösen eltöltött bő két órát. Természetszerűleg az este informális keretek között még folytatódott a veszprémi kollégák társaságában, s remélhetőleg az együttműködésnek mindez az első lépései között tartható számon. (Nemrégiben Áfra János szerkesztőnk a Sziveri-díj átvételekor a lapot is képviselte az aktuális rendezvényen.) Szirák Péter és Térey János a másnapi Kertész-emlékülésen is aktív munkát folytatott, mi többiek pedig Ex Symposion és Séd folyóiratokkal felszerelkezve térhettünk vissza Debrecenbe, de csak miután a napfényes októberi napon hosszú séta közben még elraktároztuk tüdőnkbe a királynék városának egyszerre üde és történelmi levegőjét.

2013-10-27 12.20.11

„Úgy használja fel a város szélfútta lakóit, mint olvasó a Bibliáját. Mindig azt olvas ki belőle, amire szüksége mutatkozik. Nincs abban az olvasatban soha olyasmi, ami mások igazságáról beszél, csakis ami a saját magáéra vonatkozik, hiába olvassa bárki, aki képes kódexszerű könyvet forgatni. A könyvek népe, ha keresztény, ha zsidó, ha moszlim, a mondatok fonalának végét megragadva kizárólag a maga labirintusát járja be, a történetet gombolyaggá tekerve a saját sorsát ragadja meg csupán.”

Géczi János: Nyom (részlet)

meghívó_veszprém

Íróportrék és Folyóirat-bemutatók: Térey János és az Alföld, Pannon Egyetem, Vár u. 39., Szitár Katalin terem, 2016. október 12.

(A fotókat a rendezvényről Mayer Liza készítette.)

Hozzászólások