Kétfele bontott kritika

avagy mit írt volna a Címtelen földről a Booking.com és a Quart.hu

Címtelen föld. Fiatal erdélyi metamodern líra

Booking.com

Pontszám: 9/10

🙂 Jó ár/érték arány. 26 szerző versei közel 300 oldalon, nem messze a központtól. Viszonylag kis területen nyújt változatos élményt, a legkülönbözőbb elvárásokhoz is hozzáilleszthető. Rendkívül részletes leírást tartalmaz a bevezetőjében, különböző útvonaljavaslatokkal.

🙁 A metamodern terminus egyelőre inkább ígéret, mint valóban működőképes fogalom, néha újra kellett indítani.

Quart.hu / ex-Origó

A legjobb szám

Nehéz választani, mert nagy mellényúlások nincsenek. Számomra talán Sánta Miriám lepusztult vidékei, Serestély Zalán kapcsolatteremtő igyekezete testtel, történelemmel, állatival-növényivel-ásványival, Horváth Benji apokalipszisleltárja adja meg azt az alaphangot, amihez képest a többi szöveget is összetartozóként tudtam nézni.

A lemez maga

Ahogy haladtam befelé a kötetben, azt vettem észre, hogy rendesen várom minden egyes új névnél, hogy mivel lepnek meg a szerkesztők. Minden szerzőtől olvastam már korábban verseket, akár kötetnyi anyagokat is, most mégis voltak újdonságok, továbblépést jelző mozzanatok, így az ismert dolgok is más hangsúlyokat kaptak. Az utóbbi évtizedek erdélyi pályakezdő-antológiáihoz képest jóval problémaérzékenyebb, egységesebb a hangulat, nagyon mai, ahogy a félrecsúszott rendszerváltás, a valós gazdasági problémákhoz kapcsolódó kapunyitási pánikreflexek, az urbán/rurál értékrendek közti, sokszor generációssá váló hasadások, testi és nyelvi abúzusok, traumák, a tágasabb világokban való mozgás igénye, az ökoérzékenység hangot kap a könyvben. Az, hogy ezzel indul a Hervay Könyvek című sorozat, jelzésértékű, előzményként Hervay Gizella költészete nagyon hasonló alaptémákkal és alaphangulatokkal dolgozik.

A szerkezet az ábécérend véletlenjét követi ugyan, de André Ferenc kötetkezdő versei pontosan vezetik fel a legfontosabb kulcsszavakat, problémaköröket, Visky Zsolt Save! című szövege pedig, amelyik zárja a sort, az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb, méltán sok figyelmet kapó Kolozsvár-verse. Feszes ív ez így.

Kik ezek

Fiatal erdélyi költők szerepelnek a könyvben, 11 nő, 15 férfi, nem is rossz arány. A közvetlen előzményként említhető antológiákhoz képest semmiképpen sem: a 2014-es Mozdonytűzben 10/4 volt az arány a fiúk javára, a 2008-as A meghajlás művészetében ugyan 6/5 a lányok javára, de érdemes megjegyezni, hogy annak a könyvnek a szerzői közül végül 5-en nem jutottak el önálló szépirodalmi kötet összeállításáig – közülük négyen nők. A válogatást tekintve a legerősebb átfedést a könyv egy 2016-os, román nyelvű fordításantológiával mutatja (Liniște, pace, perversiuni, heppiend / Nyugalom, béke, perverziók, heppiend), annak kilenc szerzője közül (André Ferenc, Fischer Botond, Gondos Mária Magdolna, Gothár Tamás, Horváth Benji, Kali Ágnes, Kulcsár Árpád, Serestély Zalán, Varga László Edgár) mindenki szerepel a Címtelen földben is.

A generációs önmeghatározások tétje a fogyasztói szokások vagy a digitalizációhoz való viszony alapján meghatározott Y és Z generációk témává válása óta újra megnőtt – ez tehát papírforma szerint egy Y generációs könyv volna, benne a fiatal felnőttkor, vagy akár a szülővé válás, életeleji krízisek, országok közti vándorlások, szakítások dilemmáival. A helyzetek, a tekintetek kamerafókuszai miatt azonban ennél jóval általánosabbra állítja a könyv annak relevanciaértékét, hogy ki mindenkit érinthet. Kényelmetlen könyv, sok vonatkozásában elkeseredett könyv, de ugyanakkor analitikus könyv. Pontos látlelet arról, amibe egy erdélyi fiatal beleütközhetett az elmúlt két évtizedben, a koronavírus-járvánnyal bezárólag.

Az Előretolt Helyőrség brand 2015-ös Magyarországra költöztetését követően egyben az is letisztult, hogy mi volt, ami Erdélyben korábban csak a reális alternatíva hiányában kapcsolódott a Helyőrség-márkanévhez, és mi az, ami eleve feszegette annak határait. A Címtelen föld a határfeszegetések, kísérletezések, dialógushelyzetek könyve: az utóbbi évtized legizgalmasabb erdélyi pályakezdéseit fogja össze, emelve az előzményekhez képest a költészet valóságrelevanciájának tétjeit.

Milyen pillanatokra ajánljuk

Szembesítős pillanatokat eredményezhet a könyv olvasása, ne számítsunk elandalító ritmusokra, puha szépségekre. Érdemes időt szánni rá. Vannak versek, amelyek a hétköznapok mikrotörténeteiben tesztelik például a szülőktől kapott tanácsok érvényességét (néha bejönnek, néha nem), a priváttól a történelmi tablókig vezetnek, váratlanul széles skálán. Sok történetdarab, sok jellemző vagy csak emlékezetes helyzet, tömény, reflexív, lírátlanított líra.

Címtelen föld. Fiatal erdélyi metamodern líra. Szerk. André Ferenc, Horváth Benji. Erdélyi Híradó Kiadó, Fiatal Írók Szövetsége, 2020. (Hervay Könyvek 1.)

Szerzők: André Ferenc, Benke András, Borbély András, Fischer Botond, Gál Hunor, Gondos Mária Magdolna, Gothár Tamás, György Alida, Győrfi Kata, Horváth Benji, Juhász-Boylan Kincső, Kali Ágnes, Kemenes Henriette, Kulcsár Árpád, Kulcsár Edmond, Láng Orsolya, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Ozsváth Zsuzsa, Sánta Miriám, Sárkány Tímea, Serestély Zalán, Székely Örs, Sztercey Szabolcs, Varga László Edgár, Vass Csaba, Visky Zsolt

Hozzászólások