Megjelent az Alföld 2021. júliusi száma

Alföld 2021/7.

A júliusi szabadságra már vihető az Alföld legfrissebb száma, benne Marno János, Fecske Csaba, Simon Márton, Márton Ágnes verseivel, valamint Grecsó Krisztián, Tolvaj Zoltán és Ughy Szabina novellájával. Az e havi szépirodalmi kínálatot ezúttal dráma is színesíti, ezt Garaczi László jegyzi.

A tanulmányok ezúttal a sport irodalmi és médiatudományi kapcsolódásaival vetnek számot. Pataki Viktor egy, az 1960-as évek németországi viszonyaira fókuszáló esettanulmányban vet számot a kérdéskörrel, Molnár Gábor Tamás ugyanerre Don DeLillo egy regénye és az amerikai futball vonatkozásában tesz kísérletet. Rajtuk kívül egy-egy tanulmány honi szépirodalmi példa alapján közelít a tárgyához: Szirák Péter egy Esterházy-regény futball-diskurzusát, Bartal Mária Borbély Szilárd egy „kerékpáros” versét elemzi. A tárgykör médiatudományi leágazásait Énekes András Előd veszi szemügyre.

A tanulmányok szerves folytatásaként olvasható a Szemle rovat első kritikája, melyben Németh Zoltán Fodor Péter Újrajátszás című kötetéről referál. Ezt követően két, részben egy-egy kiemelt emlékévhez kapcsolódó kiadvány ismertetője található: Biró Annamária Vaderna Gábor Arany-kötetéről, Herczeg Ákos pedig az OSZK – az Ady-emlékévre megjelentetett – albumáról ír. Művészeti vonalon mozogva tovább, Karap Zoltán Wagner elméleti írásairól szóló izgalmas kritikája, Harmath Artemisz keresztény irodalmi szöveggyűjteményekről szóló recenziója olvasható. A végére egy gyerekkönyv-kritika maradt: ezt Gesztelyi Hermina jegyzi Bertóti Johanna kötetéről.

Roskó Gábor rajzai

Tartalom – 2021. július

Szépirodalom

MARNO JÁNOS versei: Tátogás, írásjegy, sikoly, ugatás, hangyahús; A különbség mivolta; Pilinszky és a húgom
FECSKE CSABA versei: A Megváltó; Költészet; Gyorsaság; Döntetlen; Egy a többi közül
GRECSÓ KRISZTIÁN: Valami népi (novella)
SIMON MÁRTON versei: Citromelégia; Digitális tropikárium; Vers
MÁRTON ÁGNES versei: A dögkút; Szégyen; Volt egyszer egy maszkfaragó, úgy hívtam: Corazoncito
GARACZI LÁSZLÓ: Végre egy kis csönd (dráma)
TOLVAJ ZOLTÁN: Ausländer in Berlin (novella)
UGHY SZABINA: Egy évszak (novella)

Tanulmány

PATAKI VIKTOR: Irodalom és sport (Esettanulmány az 1960-as évekből)
MOLNÁR GÁBOR TAMÁS: Amerikai futball, nyelviség és nyelvtelenség Don DeLillo End Zone című regényében
SZIRÁK PÉTER: A pálya beszél? (A futball-diskurzus a Termelési-regényben)
BARTAL MÁRIA: Borbély Szilárd A kerékpárhoz című költeményéről
ÉNEKES ANDRÁS ELŐD: Virtuális sportközönség és a technika (ön)feltárulkozása

Szemle

NÉMETH ZOLTÁN: Multiteoretikus tétek – visszaforgatott traumák (Fodor Péter: Újrajátszás. Adalékok a sport mozgóképi és irodalmi emlékezetéhez)
BIRÓ ANNAMÁRIA: A kiállítástól a könyvbe zártságig (Vaderna Gábor: Honnan s hova? Arany János és a nagyszalontai hagyomány)
HERCZEG ÁKOS: Egy átutazott élet, egy átélt utazás („Valaki útravált…”. Az úton lévő és a kiútkereső Ady Endre, szerk. Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna)
KARAP ZOLTÁN: Akusztikus örömök – „Wagneresen” (Richard Wagner: Válogatott elméleti írások, szerk. Ignácz Ádám, ford. Csobó Péter György, Fejérvári Boldizsár)
HARMATH ARTEMISZ: Összművészeti keresztény pedagógia (Kezd őszülni a nyár; Angyalmese; Gólyahír. Irodalmi szöveggyűjtemények és református pedagógiai ötlettárak, szerk. Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt)
GESZTELYI HERMINA: Fotózkodó fókák földjén (Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be, illusztrálta Zengővári Judit)

Képek: ROSKÓ GÁBOR tusrajzai

Hozzászólások