Átadtuk az Arany János-költőverseny díjait

Arany János születése 200. évfordulójának alkalmából alkalmából az Alföld szerkesztősége – az 1992-es, József Attila tiszteletére kezdeményezett „költői játék” mintájára – meghívásos költőversenyt hirdetett. A fölkért kortárs szerzőket olyan pályaművek elkészítésére biztattuk, amelyek megidézik, illetőleg a mai kor szemlélete számára élővé teszik Arany János versvilágát. A kiírás egyetlen formai megkötése az volt, hogy a beküldendő lírai műnek tartalmaznia kell az alábbi Arany-verssort: „Most… árva énekem, mi vagy te?” (Letészem a lantot)

arany_dijatado

A beérkezett pályaművek közül a szerkesztőség döntése alapján a három legkiválóbb kapott díjat, de mindegyik elkészült, kiváló költemény olvasható lesz a lap júniusi, részben Arany János munkássága előtt adózó számában. Az ünnepélyes díjátadást – Újhelyi Kinga színművész és Béke Csaba lantművész közreműködésével – a MÉLIUSZ Központi Könyvtárában rendeztük meg a költészet napján, 2017. április 11-én, a Debreceni Költészeti Fesztivál keretében. A pályázat nyertesével, Buda Ferenccel, valamint Imre László irodalomtörténésszel Lapis József szerkesztő beszélgetett. A költőverseny díjait Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ajánlotta fel.

arany_dijatado2

  1. díj: Buda Ferenc (Csalárd ökör c. vers)
  2. díj: Nádasdy Ádám (Ijedt zavarban felkapott lepel c. vers)
  3. díj: Tóth Krisztina (Kikapcsolom a gépet c. vers)

A költői játék további résztvevői: Balázs Imre József, Csehy Zoltán, Kerber Balázs, Kukorelly Endre, Lanczkor Gábor, Markó Béla, Mezei Gábor, Németh Zoltán, Szlukovényi Katalin

Gratulálunk minden díjazottnak és résztvevőnek!

(Fotók: Katona Dóra, Pusztai Ákos és Szilágyi Péter)

Hozzászólások