A „Határ” pályázat eredményhirdetése

A 70. évfolyamában járó Alföld folyóirat „Határ” címmel nyílt pályázatot hirdetett. Pályázni két kategóriában (vers és prózaesszé és tanulmány) lehetett. Egyéb műfaji megkötés nem volt, tematikusan is csak annyi, hogy a mű kapcsolódjék a pályázat címéhez, hívószavához.

A két kategória első három helyezettje pénzjutalomban részesült, további kiváló kéziratokat pedig az Alföld „Határ” című, 2019. decemberi tematikus számában közöljük. A valamivel több, mint félezer pályaművet a szerkesztőség több körben bírálta el, s az egyenletesen erős mezőny miatt nem volt könnyű dolga: sok színvonalas kézirat nem kerülhetett díjazásra, valamint közlésre.

A díjazottak vers és próza kategóriában:

  1. díj: Marno János
  2. díj: Kántor Péter
  3. díj: Závada Péter

Esszé és tanulmány kategóriában:

  1. díj: Kustár György
  2. díj: Bódi Katalin
  3. díj: Balogh Gergő

Különdíjas: Gazda Albert

A szerkesztőség a decemberi Határ-számban a díjazottak írásain túl szeretné közölni az alábbi anyagokat is. Szépirodalom kategóriában: Csabai László, Csobánka Zsuzsa Emese (Az erdőjáró című), Falcsik Mari, Gál Hunor, Gerevich András, Hegedűs Vera, Horváth Veronika, Jassó Judit (Exodus című), Jász Attila, Láng Orsolya, Lövétei Lázár László, Mécs Anna, Mezei Gábor, Pintér Kitti, Sopotnik Zoltán, Szálinger Balázs, Száz Pál, Szeles Judit (Hóhatár és Sarkköri című) pályaműveit; értekező próza kategóriában pedig: Konkoly Dániel, Németh Zoltán, Perecz László, Szilágyi Zsófia és Tóth Orsolya írásait.

A díjakat a szerkesztőség október 11-én, az Alföld70-konferencián adja át ünnepélyes keretek között.

Minden résztvevőnek és díjazottnak szívből gratulálunk, és köszönjük, hogy megtiszteltek azzal, hogy eljuttatták kéziratukat felhívásunkra!

Az Alföld70 konferencia programja:

Az idén hetvenedik évfolyamában járó Alföld szerkesztősége konferenciát szervez, melyen megemlékezünk az 1950-ben Építünk címmel alapított lap változatos múltjáról, egykori áldozatkész szerkesztőiről, hűséges szerzőiről és olvasóiról, valamint szót ejtünk az irodalmi orgánumok működésének jelen- és jövőbeli kihívásairól. Mindeközben tisztelgünk a magyar folyóirat-kultúra előtt, amely kivételesen fontos szerepet játszott és játszik a 19-21. század irodalmában, szellemi életében. Előadások, kerekasztal-beszélgetés és felolvasóest is szerepel a programban, s ezúttal adjuk át Határ címmel meghirdetett pályázatunk díjait.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, 2019. október 11.

14.00-14.10 Megnyitó
14.10-14.40 Standeisky Éva: Az irodalmi folyóiratok és a hatalom viszonya a Rákosi- és a Kádár-korban
14.40-15.10 Imre László: Az Alföld folyóirat története személyes távlatból

15.10-15.20 Kávészünet

15.20-16.00 Folyóiratok a jelenben és a jövőben. Kerekasztal-beszélgetés Ágoston Zoltán, a Jelenkor, Füzi László, a Forrás, Hász Róbert, a Tiszatáj és Szirák Péter, az Alföld főszerkesztője részvételével; moderál: Fazakas Gergely, irodalomtörténész

16.00-16.10 Kávészünet

16.10-16.30 A Határ-pályázat díjátadója
A díjazottak: Marno János, Kántor Péter, Závada Péter, Kustár György, Bódi Katalin, Balogh Gergő, Gazda Albert

16.30-17.30 Felolvasóest Aczél Géza, Buda Ferenc, Garaczi László, Kántor Péter, Marno János, Tóth Krisztina és Závada Péter részvételével

Hozzászólások