„Fejjel lefelé a képzelet”

Csillagszálló – Tükör, 2020/1.

A Csillagszálló legfrissebb száma csak részben tudja teljesíteni misszióját a koronavírus miatt. Az utcalapot eddig hajléktalanok terjesztették aluljárókban, és most, hogy ezt egy időre felfüggesztették, közülük is sokan veszíthették el bevételi forrásukat, hiszen online formában jelent meg a májusi szám. (Letölthető a Drót oldaláról. – A szerk.) Emellett viszont a megszokott színvonalat, sokszínűséget kapjuk, amelyet a tükör motívum fog össze.

Ezt a címet kapta ugyanis a tavaszi szám, és Karikó Szabolcs grafikus is felhasználja a tükröződést a címlapon minden lehetséges módon: „a borító rajza egy optikai illúzióra épül: a néző személyétől függően változik a kép, hol a király, hol a bolond arca jelenik meg a társadalmi tükörben”. A tükör mint ősi jelkép rengeteg jelentéssel feltölthető, ezek közül sok felismerhető a szövegekben, vannak azonban olyan alkotások is, amelyek egészen új kontextusba helyezik a motívumot. Emellett burkoltan beemeli a humort is, ami a Csillagpor rovatban válik hangsúlyossá, így összességében egy összefüggő, izgalmas szövegcsoportot kapunk.

A lapszámot szokásosan egy 19. századi szerző, Békeffi László szövege nyitja, amely egy a Közéleti tankönyv című könyvéből kiragadott részlet. Gondolatmenetében a szerző a költő, író, festőművész és szobrász helyét keresi a foglalkozások között, reflektál arra a sztereotípiára, miszerint az előbb felsoroltak nem igazi szakmák, csupán hobbik, és sokak szerint felesleges időtöltést jelentenek, míg az orvosok, a kereskedők, a könyvelők az emberiség életben tartásáért küzdenek: „minden más pályának megvan a polgári mértékkel mért reális alapja, viszont a művész egyetlen realizmusa az a relatív tehetség, amely éppen polgári mértékkel mérve irreális”. Békeffi amellett, hogy humorával kiemelkedett, a rendszer igazságtalanságait is hamar szóvá tette.

A Csillagszem rovatot többnyire versek alkotják, de helyet kap egy tárca, novella, napló és egy regényrészlet a rendszeresen publikáló, kötettel rendelkező szerzők mellett pályakezdőktől is. A lapszám tükör tematikáját ez a rovat teljesíti ki leginkább. Izgalmasan játékba hozza a hívószót a Csillagszálló fiatal kora ellenére rendszeresen visszatérő szerzője, Móray Gergely A harmadik című versében, illetve apats gábor innentől csinálom én című szövege, amelyben a motívum egyik jelentésének kifordítására tesz kísérletet. Amikor a lapszámot kézbe vettem, arra számítottam, hogy a rengeteg koronavírusra reflektáló pályázat mellett a folyóiratok szövegeit is áthatja majd ez a téma, de szerencsére nem – talán túl sok is lett volna. Finoman felbukkan ugyan: Tallér Edina Lány a város felett-részletében az elbeszélő megemlíti a koronavírust, annak viselkedését, de hamar túl is jut rajta, és már egy új, következő betegségről gondolkodik.

A Csillagvizsgáló rovatban szokásosan kritikát olvashatunk egy a hívószóhoz lazán kapcsolódó kötetről. A +/– 30 – Esszék a közelmúltról és a közeljövőről című kötetben olyan ismert írók, költők, mint Nádas Péter, Spiró György és Térey János mellett politikustól, paptól, történésztől és szociológustól is olvashatunk esszéket. A sokszínű gyűjteményt Sokacz Anita vizsgálja, majd a lapban egy globalizációról szóló rövid részlet is helyet kap Földes Györgytől.

A Csillagkép rovatban Farkas Judit Zsuzsanna Hancsicsák Ádám képzőművésszel, grafikussal beszélget. Az interjúalany több csoportos kiállításon vett már részt, sokszínű alkotó, pólót, könyvet, CD-borítót is tervezett már. Bár még önálló kiállítása nem volt, de a témára vonatkozó határozott ötlete miatt, azt hiszem, nem kell sokat várni rá.

A következő, Csillagpor nevet viselő rovatban a politika és humor kettősére kerül a hangsúly. Itt is olvashatunk egy interjút, Weiner Sennyey Tibor a Magyar Kétfarkú Kutya Pártról (MKKP) kérdezi Kovács Gergelyt. Az interjúból kiderül, mi változott az alakulásuk óta, milyen terveik vannak a jövőre nézve, illetve arról is beszél Kovács, miért fontos a humorérzék. A politikában is. Ugyanis ha eggyel előrébb lapozunk, Takács Róbert írásának címében épp ez a két szó jelenik meg: Humor és politika az államszocializmusban – partner vagy ellenzék? Azt hiszem, kellően beszédes cím, az interjú mellé telitalálat, ahogy a harmadik szöveg, Csontó Sándor Politika a kabaréban című alkotása is, amelyből egy megragadó gondolatot emelnék ki: „A humor adomány, képesség, szellemi magatartás. Felold és ellazít, az elmét kreatívabbá, az emlékezést élesebbé teszi”. Békeffi László magyar komikus, konferanszié, kabarészerző ismét szóba kerül, egy bekezdés erejéig életpályája is olvasható.

Az utolsó, Kicsi csillag néven futó gyerek- és ifjúsági irodalom rovat tartalmaz meserészleteket, amelyeken keresztül hangsúlyossá válik az érzékenyítés. Glázer Attila különleges állatok (Szélcsikiző, Zokni, Szembogarak) segítségével hívja fel a figyelmet a gyengék segítésére vagy az összefogásra. Szembogarak szeretethamburgere című szövege pedig receptet is ad, ha valaki kíváncsi lenne a szeretethamburger összetevőire. Szélcsikizőről, Zokniról és a szembogarakról rövid ismertetőt is találunk, amelyben a lustaságot, a mozgás fontosságát és a testi fogyatékosságot is megemlíti a szerző, kiemelve, hogyan lehet ezek ellenére mégis boldog életet élni. A rovat másik két szövege a klímaváltozáshoz kapcsolódik. Az egyik Valentina Gianella Greta vagyok című könyvének részlete, majd a könyvről egy reflexió is olvasható Ughy Szabina tollából. Megszólalása egy idézetből indul ki: „nem reményre vagy szükségünk, hanem cselekvésre.” Ehhez kapcsolódva mutatja be, ő hogyan próbál környezettudatosan élni, mire figyel oda, ezzel példát is szolgáltatva az olvasónak. A szöveg második felében egy rövid könyvismertető is olvasható.

Zárásként Pálfi Anna megható búcsúzóját olvashatjuk: tizenkét év után elköszön a Csillagszállótól. A búcsú Tinkó Máté Tisztességből című versével egészül ki.

A nehezített körülmények ellenére egy kifejezetten tartalmas lapszám lett a Csillagszálló új száma (is), fontos társadalmi problémákra térnek ki a szövegek, és izgalmas tartalmakat kínál gyereknek, felnőttnek, kutatónak egyaránt. És ahogy Pálfi Anna fogalmaz, a Csillagszálló tavaszi száma is „a pályakezdők dobbantója, befutottak otthona, nagyok gesztusa”.

Csillagszálló, negyedévente megjelenő kulturális utcalap, Tükör című tematikus szám, 2020/1.

Hozzászólások