Lombhullás visszafelé – Korpa-reflexiók

Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel

Mekkora egy erdő. Meddig ér egy erdő.

Milyen egy erdő.

Középhegység, ami már megizzaszt, de hágóvas még nem kell hozzá. Türelmesen, lépésről lépésre, rétegenként épített csúcsok, a növekedés halvány emlékével. Kitartóan koptatott csúcsok, hamar megszokható, azaz otthonos szomorúsággal. A csúcs, ami feledhető, mert nem elfed, nem uralkodik, nem néz le.

Az arányos hegység.

A mellérendelt erdőben minden kuriózum. Minden egybenő, mégis pontszerű. Ami a pontok között van, az a harsányzöld, ami nélkül nincs különálló, nincs különleges, azon átrágom magam, mint lombporszívó egy alföldi udvaron.

Ami két pont között van – azt is megírni. Hagyni megíródni. Megírva lenni hagyni. Azt is hagyni.

Az anyag (anyag!) bátor egyneműsége, a klorofillmassza, levélhegyek mélysége. A levélnyél szűkülete, a gyilkos levegőrög. Egybefagyott patak a csontozókés alatt.

Egyetlen spenótlevél a turmixgépben.

Az erdő, per definitionem, sűrű. Az erdő a részletekig kidolgozott. Az erdő láthatatlan.

A fa a megszemélyesítés maximuma. A magában állóság végső lehetősége. A megmozdíthatatlan félelme a mozgástól – láncfűrészzaj és szószakadás. A láncszem kiszolgáltatottsága, az egyediség ábrándja. Fa, belül, magában.

Filmjelenetek egy remete kertjében, automata garázskapu, biometrikus arcfelismerő, természetes önazonosság. Fagyalsövény és veszteglő statiszták.

Fametszés sniccerrel a parkban, tökéletes, tobzódó jelzők. Bokaficam a telepített fenyves sprődszőnyegén, gyantaszagban.

Ugyanazt a helyet meglátogatni, az ismétlés minimális lehetőségfeltételei nélkül. Ugyanitt a struktúraismétlések zavarba ejtő, nyilvánvaló és ettől éppencsak nem émelyítő túlzásai, az ismétlés szélsőértékeinek mániákus (tehát szimpatikus) keresése. Ugyanott, magunkban bolyongunk. Bejárunk.

Hol kezdődik az erdő.

Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel, Kalligram, 2020.

Hozzászólások