Váradi hangulatban

2017. május 13-án az Alföld folyóirat a rendezvénysorozat keretében Nagyváradon vendégeskedett. A szerkesztők, Szirák Péter, Lapis József, Áfra János és Herczeg Ákos a Várad folyóirat meghívásának tettek eleget. Az Illyés Gyula Könyvesbolt otthonos terében a folyóirat főszerkesztője, Szűcs László kérdezte őket a különböző rovatok felépítéséről, a lap történetéről és a további tervekről.

Szirák Péter főszerkesztő a nagy múltú lap hagyományainak ápolását és ésszerű újítások bevezetését egyaránt kiemelte hozzászólásában. Mint mondta, az évtizedek óta töretlenül működő tehetséggondozó műhely, az Alföld Stúdió, amely neves szépírók, irodalomtörténészek pályáját egyengette, mintegy garanciája a lap körül szerveződő munka folytonosságának.

Ezzel együtt szembetűnő változást mutatnak az elmúlt évekhez képest a tematikus számok (Pénz, Gyerek- és ifjúsági irodalom), valamint a korábbiakban hiányzó vagy némileg elfeledett műfajok beemelése a lap struktúrájába, mint az esszészerű útirajz, valamint az interjú. Továbbá fontos törekvése a szerkesztőségnek, hogy az Alföld bekapcsolódjon a város kulturális vérkeringésébe. Ennek már a Debreceni Irodalmi Napokkal való összefonódásban volt előzménye, idén viszont a tavaszi DESZKA Fesztivál is jelen lesz külön blokkal a lapban, nem beszélve az emlékév okán fontos reformációról.

Ezt követően mindhárom jelen lévő szerkesztő beszélt koncepciójáról, a szerkesztés körüli napi feladatairól, tapasztalatairól. Áfra János kiemelte, az Alföld eltökélt támogatója a fiatalabb író-költőgenerációnak a „nagy öregek” mellett: a velük való együtt dolgozás elengedhetetlen része a szakmai munkának. Lapis József a Szemle rovattal kapcsolatban jegyezte meg, hogy milyen fontosnak tartja a szaktudományos könyvkritikák mellett a könyvkultúra szélesebb spektrumára való reflektálást – nem véletlenül kerülnek be újabban világirodalmi, gyerekirodalmi kritikák mellett más szakterületek kiadványairól szóló recenziók. Ennek jegyében jelenik meg hamarosan futballtörténeti kötetről is kritika. A folyóirat technikai kivitelezésért felelős Herczeg Ákos pedig röviden saját munkáját hozva szóba (amelyben az irodalomtudományos képzettség, illetve a korábbi szerkesztői tapasztalat elmondása szerint nagy segítségére van) a szerkesztőség demokratikus jellegére terelte a szót. A jelenlegi gárda hatékonyságát a szerkesztőségi ülések közös ötletelése jelenti, az a munkafolyamat, amelyben mindenki igyekszik hozzátenni az adott lapszám színvonalához.

A szerkesztők mellett az Alföld két rendszeres szerzője, Papp András és Térey János is részt vett a kerekasztalban, s a rendezvény végén Papp András egy tárcát olvasott föl Vadpénz című, tavaly megjelent kötetéből, Térey János pedig egy részletet a készülő Káli holtakból.

Talán az otthonos helyszínnek, az Illyés Gyula Könyvesboltnak is köszönhető, hogy igazán kötetlen, szinte családias beszélgetés alakult ki, mely az esős és hűvös idő dacára számos érdeklődőt vonzott. A belváros felújított szecessziós főtere és utcái egy irodalomtörténeti sétára is lehetőséget adtak volna alternatív programpontként. Sajnos a vihar meghiúsította ezeket a terveket, így csak egy rövidebb pillantást vethettünk a Szamos-part esőben is gyönyörű épületeire; azonban a barátságos fogadtatás és az érdeklődő közönség örömtelivé, emlékezetessé és feltétlenül megismétlendővé tette a nagyváradi bemutatkozást.

Alföld-lapbemutató, Nagyvárad, Illyés Gyula Könyvesbolt, 2017. május 13.

A fotókat Lapis-Lovas Anett Csilla készítette.

(A lapbemutatóról az Erport és a Helikon portálok is tudósítottak.)

 

Hozzászólások